wtorek, lipca 07, 2009

Dary lasu

Poniżej efekt moich dwugodzinnych zbiorów. Nie ma tego dużo i trzeba się było troszkę nachodzić, ale na zupę grzybową i dwa słoiczki kurek wystarczyło...



Ponieważ po grzybobraniu czułam poważny niedosyt postanowiłam zbiory nieco powiększyć...

GRZYBKI

Poł kg maki
kostka margaryny
szklanka kwaśnej śmietany
białko jajka
trochę maku
biały krem
polewa czekoladowa

Składniki ciasta posiekać, zagnieść i wstawić na godzinę do lodówki, po schłodzeniu ciasto rozwałkować i wycinać z niego szklanką i foremką do babeczek pary krążków.
Krążkami wyciętymi szklanką oblepić posmarowaną tłuszczem zewnętrzną stronę babeczek i upiec w piekarniku na zloty kolor. Wyciąć małym kieliszkiem środki z krążków wykrojonych foremką i upiec krążki. Z rulonu ciasta uformować korzonki grzybków, koniuszki maczać w białku i w maku, następnie upiec.
Do upieczonych kapeluszy nakładać wcześniej przygotowany krem i przykryć je krążkami z dziurką.
Kapelusze polać polewą czekoladową, a po zastygnięciu wetknąć korzonek.
Efekt murowany.


Pierogi z jagodami dopełniły całości, trochę ich mało wyszło, bo tylko z litra jagód, ale za to były przepyszne.



27 komentarzy:

  1. narobiłaś mi ochoty na wszystko :)) na zupę grzybową, pierogi i sodkie borowiki :))
    kiedyś, na jakimś "przyjęciu" widziałam (i jadłam) takowe, ale nie miałam przepisu by samemu spróbować...
    dziękuję :))
    przepiękne zdjęcia, takie sielskie-anielskie :))
    pozdrawiam serdecznie (i burzowo, bo coś za bardzo grzmi za oknem)

    OdpowiedzUsuń
  2. No teraz to nie wiem jak jak wysiedzę w pracy - nie dość, że mam ochotę na pierogi i słodkości to do lasu bym się wyrwała na grzyby :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie mogę spokojnie,bez ślinotoku patrzeć na Twoje zdjęcia.
    Ja chcę pieroga i grzybka .I zupy tez chcę!!
    Grzybki pieczone jak malowane.Aż się oczy do nich śmieją.
    Pozdrawiam serdecznie.Buziaki

    OdpowiedzUsuń
  4. Za grzybami nie przepadam, wiec zdjecia obejrzalam jeszcze spokojnie, ale te pierogi!! Dalas takie zdjecia, ze slinotok gwarantowany;)...
    Pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń
  5. Pochłonęłabym wszystko naraz choć grzybów nie jadam ale z Twoich zdjęć .... pachnie niesamowicie :)
    Pozdrawiam gorąco

    OdpowiedzUsuń
  6. Oglądałam te Twoje leśne zbiory i tak się w nie zapatrzyłam, że nie zauważyła, że następne grzybki to już na słodko i z ciasta... Gdybyś nie podała przepisu, dałabym sobie głowę uciąć, że to grzyby z lasu! hihi rewelacyjne są!
    Pierogami z jagodami mnie dobiłaś, bo uwielbiam pasjami!! A do tego wszytko tak cudownie wygląda na Twoich zdjęciach :)
    Serdeczności :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Przepadam za grzybami!!!Cała reszta też pysznie wygląda,najbardziej podobają się słodkie grzybki-prawdziwki,myślałam,że to borowiki prosto z lasu :c).Muszę koniecznie spróbować je zrobić.Dziękuję za przepis.Pozdrowionka :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Dla mnie wszystko bomba! Słodkie grzybki jak świeżo co przyniesione z lasu a pierogi z jagodami wyglądają przeapetycznie :)) Zaraz poślę mężula po jagody do sklepu i chyba zrobię pierogi, po raz pierwszy w życiu...
    Zdjęcie z niebieskimi akcentami śliczne.
    Pozdrawiam
    Kasia

    OdpowiedzUsuń
  9. Też mi się grzybów zachciało, tych słodkich też ;)

    Serdeczności!

    OdpowiedzUsuń
  10. O matko!! Co za smakolyki!! Te pieczone wyszly Ci fantastycznie!! Podziwiam Cie, ze masz ochote, na takie pracochlonne wypieki.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  11. Grzybki na słodko - genialne!
    Pozdrawiam Eliza serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  12. Słodkie grzybki - mniam mniam - tez myślałam, że to z lasu :)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  13. OOOOCH!!!

    dobrze że przynajmniej jutro będą u nas pierogi z jagodami bo inaczej miałabyś nocnego gościa!!

    pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Ja też jak popatrzyłam na pierszą fotkę ciastek, myślałam, że to prawdziwe!!! nie znałam takiego przepisu... ale przy tym roboty... mam ślinotok... osobiście na grzybach się nie znam, bo nigdy z rodzicami nie jeździłam... potem tylko z teściami i mężem, którego pytałam czy to co widzę to jadalne czy nie jadalne? :P no nic :) a co do pierogów to owocowe jadam, ale tysiąc razy wolę ruskie, bądź ze słodkim twarogiem! Więc jak mam siedzieć i lepić to wolę inne nadzienie ;) choć jagody uwielbiam :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Bardzo często zaglądam na Twój blog. Bardzo mi się podoba:) Jest taki ..... w mojej naturze.
    Co do grzybków, to jestem pełna podziwu. Wspaniałe, zarówno te na słodko i te prawdziwe. Ślinka cieknie ... mniam :)
    Moja córka była w piątek na jagodach. Owszem jak wyszła z domu o 4 rano to wróciła po 12 godzinach . Efekt był piorunujący : nazbierała 2,5 kg!!!!!!! szok!! To nie ważne, była szczęśliwa, że sprzedała na skupie 2 kg i zarobiła 11 zł i pół kg przyniosła do domu. Natychmiast zrobiłam ciasto maślankowe z kruszonką i z jagodami. Było pyszne, bo zniknęło w ciągu 2 godzin. Rodzinka wyjadała jeszcze gorące. Przepis znalazłam tez u Ciebie albo u Twoich znajomych. Było super:) Pozdrawiam i dziękuję, że jesteś:)))

    OdpowiedzUsuń
  16. Kurczaki! Ależ zgłodniałam!! ;-D

    OdpowiedzUsuń
  17. siedzę, patrzę a ślina cieknie mi już po podłodze,wszystko aż pachnie,jagody,pierogi,grzybki....alekurki....to jest to! smażone mniammmm,zostaje mi już tylko biec do sklepu i szukac kurek...
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  18. mmmmmmmm..... pierogi z jagodami!!! Marzenie!!!
    Grzybki też fantastyczne! Zabieram się za ich zrobienie już od kilku lat i jakoś ciągle nie mogę...
    Ale kusisz kobieto...

    OdpowiedzUsuń
  19. kolejna ze ślinotokiem się melduje ;)
    na wszystko mam chętkę :), a na nic czasu ;(
    Ciasteczkowe grzybki to majstersztyk!

    OdpowiedzUsuń
  20. Elisse, dobrze że wróciłaś i chyba w już w lepszej formie, bo zdjęcia piękne...
    Nabrałam się na słodkie grzybki - widząc ich pierwsze zdjęcie pomyślałam - to niepodobne do Elisse żeby pokazywała nam brudne grzyby ;))
    A pierogi ...mmmmmniam, mniam :))
    I ten widelec! Niesmaowity!
    Ściskam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Grzyby lubię i też kiedy mogę pędzę do lasu zrobić zapas zimowy.
    Słodkimi grzybkami mnie zastrzeliłaś ,pamiętam je z dzieciństwa .Dzięki za przepis na pewno się skuszę.
    Pozdrawiam .

    OdpowiedzUsuń
  22. No w końcu kobietko jesteś :) bardzo Cię brakowało. Oczywiście od razu zastrzeliłaś nas wszystkie pomysłami i pięknymi zdjątkami. Z jednej strony napawasz optymizmem, z drugiej ... cholercia że ja nie mam takiego zapału jak ty :) Buziaki i pozdrowionka

    OdpowiedzUsuń
  23. Zdrowo się nadrapałam w głowę, jak Ty obklejałaś te grzyby ciastem kruchym i nie poodpadało. Ale to cała ja, nie przyglądnie się dobrze, nie doczyta i już ma problem! Elizo lubię być przez Ciebie zaskakiwana!

    OdpowiedzUsuń
  24. Witaj , dobrze ,że w lepszym nastroju . Nabrałam się na Twoje grzybki , wyglądają jak prawdziwe .Zdjęcia piękne i dekoracja stołu też - pozdrawiam Yrsa

    OdpowiedzUsuń
  25. Marynowane grzybki uwielbiam, ale te "słodkie" to mnie powaliły. Nie widziałam czegoś takiego jeszcze ;-) a wyglądają jak "żywe".
    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  26. No to Was nabrałam:)Grzybki robi się dosyć szybko, wolę je chyba robić niż pierogi.Wyglądają tylko tak skomplikowanie.
    Jeśli chodzi o formę , to niestety nie najlepsza, ale staram się jak mogę.A moje starania objawiają się przeważnie katorżniczą pracą- to taki mój sposób na stres...więc robię , pichcę , sprzątam i ...staram się nie mysleć.
    witaj anonimowy:)Cieszę się,że mogę uprzyjemnić komuś chwile. Jagody kupiłam od takiej babuleńki...jakoś nie lubię ich zbierać:)Szkoda,że Twojej córki nie ma w pobliżu , bo teraz marzą mi się jagodzianki:)
    Bardzo dziękuję za wizytę i miłe słowa:)

    OdpowiedzUsuń
  27. Kochana jak zrobic bialy krem i polewe czekoladowa do grzybkow?

    OdpowiedzUsuń

Copyright © Utkane z marzeń , Blogger